בימים נוראים אלה, שישראל נמצאת תחת מתקפה מפלצתית, חסרת תקדים, אני מנסה לשמור על איזו שהיא “שגרה לא שגרתית”.
נראה לי שחלק מהמלחמה שלנו, מי שנשאר בעורף, זה לנסות כמה שניתן לתפקד, לעבוד, לשמור על שפיות, לשמור על הכלכלה, כדי שמה שנשאר לא יתרסק לנו גם…
חיפשתי איזו כתבת עיצוב אני יכולה לכתוב בימים המטורפים האלה, לתרום לכם מעט מהידע שלי, בלי שתהיה לגמרי מנותקת.
חברתי ענת הציעה לכתוב טיפים לתכנון חדר ממ”ד. איך כדאי לתכנן את החדר הזה לימי השגרה ולימים הקשוחים?
בכתבה הבאה, בתחילתה, אתן מידע טכני על תקניות תכנון הממ”ד ובהמשך, איך להפוך את החדר הזה לידידותי ונעים.
ברב הבתים בישראל, הממ”ד הוא אחד מחדרי השינה/עבודה/אירוח בבית.
חדרים אלה משמשים אותנו שגרה כחדר רגיל לכל דבר. אבל…לחדר הזה יש תפקיד נוסף חשוב מאד בעיתות מלחמה, ולכן חשוב לתכנן אותו מראש שיתפקד במיטבו בכל המצבים.
מרחב מוגן דירתי או בקיצור ממ”ד – מידע כללי: (מתוך אתר פיקוד העורף)
מרחבים מוגנים תקניים כוללים ממ”ד (מרחב מוגן דירתי), ממ”ק (מרחב מוגן קומתי), ממ”מ (מרחב מוגן מוסדי), ומקלט.
בעת קבלת התרעה על ירי רקטות וטילים, יש להיכנס למרחב מוגן ולהמתין בו 10 דקות. פעולה זו יכולה למנוע פציעות קשות כתוצאה מנפילת רקטה או טיל ואף יכולה להציל את חיינו.
בעבר, המרחבים המוגנים שעמדו לרשות האוכלוסייה בארץ היו מקלטים. בשנת 1992, לאחר מלחמת המפרץ הראשונה אושרו תקנות לפיהן בכל מבנה חייב להימצא מרחב מוגן תקני, כלומר מרחב מוגן דירתי (ממ”ד), מרחב מוגן קומתי (ממ”ק) או מרחב מוגן מוסדי (ממ”מ).
הממ”ד, הממ”ק והממ”מ מגינים מפני קשת רחבה של איומים לרבות ירי טילים ורקטות, רעידת אדמה, שריפה ואירוע חומרים מסוכנים. זמן ההגעה אליהם מהיר יותר בהשוואה לזמן הנדרש להגעה למקלט משותף או ציבורי ורמת התחזוקה שלהם גבוהה יותר מעצם היותם חלק מהדירה, הקומה, הבניין או המוסד הציבורי. לפיכך, מרחבים אלו מהווים כיום את הפתרון הטוב ביותר בעת קבלת התרעה על ירי רקטות וטילים.
ממ”ד (מרחב מוגן דירתי)
ממ”ד הוא חדר ייעודי בתוך הדירה, במטרה לספק מענה למצבי חירום כמו ירי רקטות וטילים. הממ”ד הוא המרחב המוגן המועדף בעת קבלת התרעה על ירי רקטות וטילים, מכיוון שהוא נמצא בתוך המבנה וניתן להגיע אליו במהירות יחסית.
מכיוון שהממ”ד הוא חלק בלתי נפרד ממקום המגורים, נעשה בו שימוש יום-יומי שמבטיח אחזקה שוטפת וסדירה שלו, כך שבעת הצורך יהיה מוכן לשימוש. בנוסף, לממ”ד יתרון פסיכולוגי – בשעת חירום בני הבית, ובעיקר הילדים, שוהים בחדר מוכר ובסביבה ידידותית שמסייעת בהפחתת החרדות.
על מנת שהממ”ד יוכל למלא את תפקידו בשעת חירום, יש לבנות אותו בהתאם לתקן וחל איסור לעשות בו שינויים שאינם מותרים בתקנות, כמו פירוק של הדלתות והחלונות.
ממ”ד בנוי כקוביה עם קירות מבטון מזוין, שיורדים עד ליסודות הבניין, עובדה המקנה לו עמידות וחוזק גדולים יותר בהשוואה לשאר חלקי המבנה. בהתאם לתקנות, שטחו הפנימי של הממ”ד (נטו – ללא קירות) נדרש לעמוד על 9 מ”ר לפחות, למעט אם ניתן אישור מפיקוד העורף לשטח קטן יותר, ולכל הפחות 5 מ”ר נטו. גובה הממ”ד לא יפחת מ-2.5 מטרים ולא יעלה על 2.8 מטרים (אלא אם ניתן לכך היתר מוועדת התכנון), ורוחבו לא יפחת מ-1.60 מטרים.
הממ”ד כולל את הרכיבים הבאים:
- דלת הדף – נפתחת כלפי חוץ ונועדה למנוע חדירה של הדף ורסיסים, וכן לאיטום.
- חלון הדף – כולל חלון מגן מפלדה חיצוני שנפתח כלפי חוץ שנועד למנוע חדירה של הדף ורסיסים, וחלון זכוכית שאינו נדרש להסרה בשעת חירום (כלומר חד-כנפי) – המשמש בעיקרו לאיטום וכן מסייע בהקטנת עוצמת ההדף. בממ”דים עם חלון זכוכית דו-כנפי מסוג כנף על כנף (שיש להסיר בשעת חירום) – חלון הפלדה החיצוני משמש גם לאיטום.
נקודות חשמל - תאורה
- הכנה לטלפון
- אנטנת רדיו וטלוויזיה
- חיפוי הקירות הפנימי (כגון טיח או גבס) נדרש לעמוד בתקן 5075.
- משנת 2002 יש חובה להתקין מעברי צנרת לצורכי מעבר תשתיות כגון מיזוג אוויר על פי תקן ישראלי 994. מותר להתקין מזגן על קיר פנימי בלבד של המרחב המוגן. מעבר הצנרת יהיה בקיר פנימי בלבד ויש לאטום אותו באמצעות חומר אטימה בעל אישור תקף מפיקוד העורף (מעבר משחתי או אטמים מודולאריים מעוצבים).
- מחודש מאי 2010 יש להתקין מערכת אוורור וסינון בממ”ד בבנייה חדשה, על פי תקן ישראלי 4570.
- מערכת סינון אוויר לממ”ד מספקת פתרון מושלם ליצירת תחלופת אוויר נקי במרחב המוגן וזהו תפקידה העיקרי !
- ממ”ד אטום וללא מערכת סינון לממד מאפשר שהייה של לכל היותר 3 שעות.
- בנוסף, המערכת מיועדת לסינון גזים רעילים, כימיים וביולוגים, במקרה של התקפה בלתי קונבנציונלית.
- כשמערכת סינון אוויר לממ”ד פועלת, אין צורך בחבישת מסיכות אב”כ והיא מאפשרת שהייה ממושכת כשלרוב תקופת זמן הסינון היעילה נעה בין שבועיים לחודש וחצי.
- במקרים מסוימים יש חובה לבנות קיר הדף מגן מול הממ”ד, אולם התקנות מאפשרות שלא לבנות קיר זה בהתקנת דלת מותאמת.
איחסון – מומלץ שלא להשתמש בממ”ד לצורכי איחסון. אם קיימים בממ”ד ארונות ומדפים, יש לקבע אותם לקירות. אין לאחסן בממ”ד חומרים דליקים, מסוכנים ורעילים, ואין לתלות פריטי זכוכית או קרמיקה שעלולים להתנפץ כמו מראות.
- חיפוי קירות – ניתן לטייח את קירות המרחב המוגן או להתקין חיפוי גבס אך ורק בהתאם לדרישות התקן הישראלי 5075.
- ריצוף –ניתן להתקין ריצוף מכל הסוגים. כמו כן מותר לחפות את הרצפה בחומרים שאינם דליקים, לכן שטיחים ופרקט לא מומלצים לממ”ד.
- מיזוג –בממ”דים שהוקמו משנת 2002, ניתן לבצע חיבור למיזוג מרכזי באמצעות צינור ייעודי בקוטר של 8″ המתחבר לשרוול המיזוג. לחילופין, ניתן להתקין מזגן מפוצל בהתאם לדרישות ת”י 994, הכולל התקנה של המזגן על קיר פנימי בלבד ומעבר של צנרת המיזוג בקיר פנימי. יש לאטום את מעבר הצנרת באמצעות מערכת אטימה עם אישור תקף מפיקוד העורף (יש לדרוש מהחברה להציג את האישור).
- אמצעי תקשורת –יש חובה להתקין בממ”ד נקודות לטלפון וטלוויזיה. מומלץ לקבע את הטלוויזיה לקיר פנימי. אין לקדוח חור מצד לצד, מחשש לפגיעה באטימות הממ”ד.
- תאורה– ניתן להתקין גופי תאורה מכל סוג בממ”ד, אך לא מומלץ להתקין נברשות או גופי תאורה כבדים. מומלץ אך לא חובה להתקין תאורת חירום בממ”ד. אם גוף התאורה בממ”ד אינו מסוג תאורת חירום, כדאי שתהיה תאורת חירום ניידת בחדר.
- בלוני גז –חל איסור להתקין מיכלי גז במרחק של פחות מ-3 מטרים מקירות הממ”ד. אם בלוני הגז אינם מותקנים בהתאם לתקנות, יש לפנות לחברת הגז על מנת להרחיק אותם ולדווח לרשות המקומית.
שימושים מותרים ואסורים בממ”ד:
- ניתן להשתמש בממ”ד כחדר שינה, חדר אירוח או חדר עבודה. יש להקפיד על אוורור.
- אסור להשתמש בממ”ד כמטבח, שירותים או חדר אמבטיה. בנוסף, אין לאחסן חומרים דליקים, מסוכנים ורעילים בממ”ד.
- מומלץ לשמור בממ”ד באופן קבוע רשימת טלפונים.
ניסיון העבר מלמד כי במצבי חירום ומצוקה, חשוב לערב את גופי החירום הרלוונטיים או אנשים שאינם נתונים באותה הסכנה מוקדם ככל האפשר. במצב חירום לעיתים שוכחים את המספרים הידועים ולכן כדאי שיהיו רשומים במקום ידוע.
הטלפונים החשובים:
- 100 – משטרת ישראל
- 101 – מד”א
- 1221 – איחוד הצלה
- 102 – כבאות והצלה
- 103 – חברת חשמל
- 104 שלוחה 6 – קו המידע של פיקוד העורף לציבור החרדי
- 106 / 107 / 108 / 109 – הרשות המקומית
- 110 – מוקד המידע של משטרת ישראל
- גופים רלוונטיים נוספים באזור מגורינו.
- דרכי תקשורת של בני משפחה.
- שכנים, בני משפחה ומכרים נוספים, שנקבע עימם מראש אפשרות ליצור קשר במקרה שלא נצליח ליצור קשר עם בני המשפחה הקרובה.
טיפים : איך נהפוך את הממ”ד למרחב ידידותי למשפחה בעת חירום?
- חשוב שהממ”ד ישרה אווירה נעימה ורגועה. כדאי לבחור גוונים רכים, פסטליים הן לצביעת הקירות והן לריהוט בחדר. במקום לתלות תמונות על הקיר (פחות בטיחותי), ניתן לייצר ציורי קיר או מדבקות קיר דקורטיביות לפי טעמכם ולפי הגילאים הרלוונטיים לחדר.
- כדאי לייצר מקום לשהייה נוחה לכל בני המשפחה. אם יש מיטה קבועה בחדר, כדאי לבחור מיטה נפתחת ותכיל כמה אנשים. ניתן להשתמש גם בכריות/פופים. אם יש כורסא בממ”ד, רצוי שתהיה כורסא נפתחת למיטה. ברגעי לחץ, יותר נח ומרגיע לשבת בנוחות. יחד עם זאת מיטה או כורסא נפתחות, יפנו שטח בחלל במצבן הסגור.
- תאורה נעימה תשרה אווירה טובה ומרגיעה בחדר. כדאי לבחור בגוון אור נייטראלי או חם ולא לבן קר. כדאי להשתמש בתאורה צמודת תקרה, שלא תפריע להתניידות בממ”ד ותיתן תפזורת אחידה של אור בחלל. אפשר כמובן להשתמש בתאורת קריאה נוספת בצד המיטה, למקרה שחלק מהנוכחים רוצים לישון/לנוח וחלק ערים.
- בילוי נעים בחיק המשפחה: על מנת להעביר את הזמן המתוח בממ”ד ברוגע, כדאי להכין משחקי קופסא מרובי משתתפים. כל משפחה תבחר את המשחקים המתאימים לה בסגנון ולפי גילאי הנוכחים. חשוב להשאיר/להכניס לממ”ד “חפצי מעבר” לילדים הצעירים: בובות, דובי, שמיכה וכו’. מה שגורם לילד להרגיש בטוח. ניתן כמובן לשחק במשחקי שירים (שירים שיש בהם מילים מסוימות/ לפי נושאים), ארץ/עיר בכתב או בע”פ, משחקי קלפים וכו’.
- כדאי לשמור, באופן קבוע בממ”ד בקבוקי מים סגורים, חטיפים, נשנושים (בארון סגור). בבית עם תינוקות יש לדאוג מראש לנגישות הכנת מזון תינוקות.
- מומלץ לאחסן את כל הציוד בממ”ד בארונות סגורים, ללא מדפים פתוחים. זה גם נותן מראה יותר “נקי” ורגוע וגם יותר בטיחותי. ניתן להשתמש בארגז אחסון סגור על הריצפה ומעליו כרית כרהיט דו שימושי, חוסך מקום.
- דאגו לנקודת אינטרנט קבועה בממ”ד. במקרים רבים, WIFI לא עובד טוב בממ”ד.
- הכינו playlist שאתם אוהבים, שמרגיע אתכם, שאולי אפילו יגרום לכם לרקוד….
ואני כאן בשבילכם…אם רוצים לארגן מחדש את הממ”ד שלכם עם הטאצ’ שלי…צרו קשר: http://bit.ly/WhatsApp-Sharon