על מה מניחים את הטוסיק?

על מה שמים את הטוסיק?
מה כל כך מסובך בלבחור כיסא?!
כתבת בנושא בחירת כסאות לשולחן אוכל.
מתוך ויקיפדיה:
כיסא הוא רהיט נפוץ, המשמש לישיבה. ישנם סוגים שונים של כיסאות, בהתאם למשך הישיבה בהם, סביבת הישיבה ותנאים נוספים של השימוש. כיסאות רבים ניצבים ליד שולחנות ומהווים עמם מערכת אחת.
הכיסא בנוי בדרך כלל, ממשטח ישיבה, ארבע רגליים, משענת גב (“מסעד”) ובחלק מהמקרים גם ידיות (שגם הן נקראות לעיתים קרובות “מסעד”). הכיסאות בנויים מחומרים מגוונים כמו עץ, פלסטיק, או מתכת. לעיתים יש להם גם ריפוד.
המטרה החשובה והעיקרית של הכיסא היא לאפשר ישיבה נוחה – שמהווה מעין תחליף לעמידה, כצורה בה היושב נשאר זקוף ועם זאת לא מתעייף. כיסא בנוי נכון עוזר לשילוב בין מנוחה-זקיפות-ותנוחה נכונה של הגב. הכיסא מיועד למבנה העצמות של בני האדם, שכן שימושו מחייב כיפוף ברכיים, והעברת מרכז מסתו של המשתמש אחורנית.
קיים מגוון רחב של כסאות לשימושים שונים (כיסא לבר, כורסא, ספה, כיסא נח, כיסא במאי, כיסא גלגלים, כיסא חשמל (!), כיסא בקולנוע, כס המלך…ועוד ועוד. בכתבה זו אתמקד רק בכיסאות המותאמים לפינת האוכל.
האם חשוב להתאים ולבחור את הכיסא לשולחן האוכל בהתאמה אישית? – כמובן שכן! בבחירת כיסא לשולחן אוכל חשוב לבחון את כל הפרמטרים הבאים:
• לאיזה שולחן אוכל מיועד הכיסא ומה גובהו? (בית פרטי בפינת האוכל או במטבח, מסעדה, חדר אוכל ציבורי, בית מלון, גינה ביתית וכו’)
• גיל המשתמשים
• משך הישיבה הממוצעת
• סגנון ואופי המקום בו מוצב הכיסא
• נוחות בישיבה
• חומרים וגוונים מהם מיוצר הכיסא
• תקציב של הרוכשים
• צורת אחסון: מתקפל, נערם, לא זה ולא זה
רכישת כיסאות והחלפתם אומנם לא מתבצעת בתדירות רבה, אך מחירם והשינויים שחלים אצל המשתמשים מאפשרים לנו לבחור כיסאות לתקופות שונות בחיים ולהחליף מידי כמה שנים בהתאם לצרכים המשתנים, הבלאי והאופנות המתחלפות מידי תקופה. ניתן בקלות רבה לרענן פינת אוכל בהחלפת הכיסאות בלבד. בכיסא נח לישיבה, כפות הרגליים יהיו מונחות על הריצפה בנוחות, והאמות יונחו על שולחן האוכל בנוחות (תסלח לי חנה בבלי…). הגבהים הבסיסיים האלה יקבעו אם נרצה לשבת ממושכות על הכיסא או לברוח ממנו בהקדם האפשרי. (בכיסא בר יש פס דריכה במקום ריצפה).

בתמונה: כיסא יארד עם ובלי משענות יד , רשת ביתילי


גובה סטנדרטי של שולחן אוכל נע בין 75-78 ס”מ.
גובה המושב של כיסא מתאים נע בין 40-45 ס”מ בהתאמה.
גבהים אלה מתאימים לאנשים בגובה ממוצע. אם הכיסא נמוך או גבוהה מידי ביחס לשולחן, הרי הישיבה לא תהיה נוחה. אנשים בגבהים מתחת או מעל לממוצע, צריכים לתת יתר תשומת לב למידות אלה.
לילדים צעירים בדר”כ מוסיפים כרית או מתקן הגבהה למושב על מנת שיגיעו בקלות לשולחן.

החומר ממנו מיוצר הכיסא, ישפיע מאד על התאמתו למקומות שונים.
למקומות בהם מוצב כיסא האוכל בחוץ, או בחדרי אוכל ציבוריים (מקומות עבודה, בתי חולים, קיבוצים, מסעדות פשוטות וכו’), רצוי שהכיסא יהיה קל לניקוי, ולכן בדר”כ ייוצר מפלסטיק או מתכת צבועה. במקומות אלה גם חשוב שניתן יהיה לפנות את הכיסאות מהמקום בקלות, מבלי שיתפסו מקום רב בחלל, ואז נקפיד לבדוק שהכיסאות מתוכננים כך שהם יכולים להיערם אחד מעל השני, או לחילופין מתקפלים למערום.


בתמונה: כיסא אורח עץ טבעי, רגל כרום, ניתן למערום עד 4 כסאות, רשת “ביתילי” CAFE VII

גיל המשתמשים משפיע על בחירת הכיסאות.
בבחירת כיסאות לבית עם ילדים צעירים, חשוב מאד להתייחס לאופן ניקוי הכיסא, בעוד בבחירת כיסאות עבור מבוגרים, נתייחס הרבה יותר לנוחות הישיבה, ונעדיף כיסאות מרופדים ומפנקים גם במושב וגם במסעד הגב. גם באלה, רצוי לשים לב שחומר הריפוד יהיה קל לניקוי יחסית ועמיד בפני שחיקה. (למשל ריפוד דמוי עור נוטה להישחק ולהתקלף לאחר כמה שנים. ישנם בדים דוחי כתמים וחדירת נוזלים שניתנים לניקוי עם מגבון לח).

בתמונות למעלה: פינת האוכל המקורית, השולחן והכיסאות במקור מ”אי.די.דיזיין”, בה הוחלפו הכיסאות לאחר כמה שנים, כשהילדים בגרו לכיסאות נוחים יותר. כך גם הושג ריענון עיצובי של החלל בבית עם משחק של שני גוונים בכיסאות החדשים. החלפת הכיסאות לדגם יארד של “ביתילי”.

בכיסאות אוכל בהם משתמשים ילדים צעירים, יש שיעדיפו כיסאות עם משענות צד למניעת נפילה של הילדים מהכיסא. במקרים כאלה, חשוב לשים לב שמשענות היד יהיו נמוכות מתחתית השולחן ויאפשרו הכנסת הכיסא מתחת לשולחן על מנת שהיושבים יוכלו לשבת בנוחות ולהתקרב אל השולחן. במקרים בהם משענות הצד גבוהות מהשולחן, הישיבה תהיה מרוחקת וממש לא נוחה! כך גם בעת שפינת האוכל אינה בשימוש, ניתן לקרב את הכיסאות אל החלל שמתחת לשולחן, להשוות מראה מסודר וחסכוני במקום.

בתמונות למעלה: כיסא בעיצוב מודרני Matiz גוף הכיסא עשוי פלסטיק בחתיכה אחת מעוגלת בקווים חלקים וזורמים המתעגלים לקבלת משענות יד וגב בצורה פיסולית המזכירה נייר מתגלגל. משענות היד בגובה 65 ס”מ נכנסות מתחת לשולחן. רגלי הכיסא עשויות מתכת ומפוסלות בצורה מורכבת ומעניינת ויזואלית. הכיסא מגיע בגוונים של כחול-נייבי כהה או תכלת-אפרפר ובהיר. מומלץ לשלב כיסאות בשני הצבעים בסט אחד לקבלת מראה שיקי ומעניין. מתאים לעיצוב חלל ביתי או מסחרי. קיים ברשת “אי.די. דיזיין”
אגב משענות צד, בכיסאות מרופדים, מקנות לכיסא מראה עשיר ומכובד וגם משקל (!). מקובל להשתמש בכיסאות אוכל מרופדים עם משענות צד במקום שרוצים לשדר יוקרה ומכובדות, גם בפינות אוכל ביתיות, אך יותר מכך בבתי מלון ומסעדות יוקרה, בהן המסר הוא: “…תתרווח ותתפנק ואל תמהר לקום…” בניגוד למקומות בהם רוצים תחלופת קהל מהירה כגון מסעדות מזון מהיר, קיוסקים, חדרי אוכל במקומות עבודה וכיוצא באלה. שם יבחרו כיסאות פשוטים, קלים ופחות נוחים לישיבה ממושכת.
סגנון, אופנה ועיצוב של כיסאות אוכל כחלק מפינת אוכל מלוות את האנושות אלפי שנים אחורה.
במאה השנים האחרונות מעצבים רבים עוסקים במלאכת תכנון ועיצוב כיסאות בסגנונות שונים.
ישנם מגוון כיסאות אוכל שהפכו עם השנים לאייקון אופנה עיצובי, ששם המעצב שלהם מוביל אותם בכבוד רב בתולדות העיצוב המודרני. דוגמאות לכיסאות שהפכו אייקונים:


בתמונות למעלה: הכיסאות של טונט שעוצבו לפני יותר מ 120 שנה נמצאים עד היום בבתי קפה ומסעדות


בתמונה למעלה: כסאות של מרתין סתאם


בתמונה למעלה: הכיסאות של מקינטוש


בתמונה למעלה: כיסא “המאסטר” של פיליפ סטארק למותג KARTELL:
הכסא המודרני עשוי פוליפרופילן בצבעים שונים. החלק המעניין בו הם הקווים המעוקלים של גבו, שיוצרים שילוב של חומר והחללים שבתוכו.


בתמונה למעלה: כיסא “zartan ” של פיליפ סטאר למותג MAGIS 

בתמונה למעלה: כיסא מינד של המעצב מרמו.
כיסא עץ בעיצוב ייחודי בעל מבנה מעוגל.
השימוש בעץ אלון בשילוב עם טכניקת כיפוף העץ המיוחדת בה יצרו פריט זה יוצר מראה מרשים המשלב בין טבעי לארכיטקטוני. ניתן לשלב 2 גוונים סביב שולחן האוכל. ניתן לרכוש ברשת “ביתילי”.
בדרך כלל מתאימים את הכיסאות לסגנון ואופי הריהוט בבית (כפרי, מודרני, וינטג’, קלאסי, עתיק וכו’).
בבתים בסגנון מודרני וכפרי, ניתן להשתמש בגווני הכיסאות על מנת לאוורר את העיצוב בבית ואף להוסיף קורטוב של הומור וקלילות. גווני כסאות לא סטנדרטיים, או שונים מהגוון השולט בעיצוב הבית, יוסיפו נקודות צבע שניתנות לשינוי בקלות רבה במקרה שנמאס או שרוצים ריענון נוסף.

מרבית הכיסאות בכתבה זו נמכרות ברשתות “ביתילי” ו “אי.די.דיזיין”

 

 

עוד כתבות: