תכנון נכון של התאורה במטבח חיוני ליצירת חלל פונקציונלי, נעים ומזמין.

בכתבה זו אדגיש מספר טיפים חשובים שכדאי לקחת בחשבון בעת תכנון התאורה למטבח. 

לפני תכנון התאורה, יש לזהות את  האזורים השונים במטבח: אזור הבישול, אזור הכיור, פינת האוכל וכדומה. לכל אזור עשוי להתאים סוג שונה של תאורה.

כדאי להשתמש בשכבות של אור: שילוב של מספר שכבות של אור הוא המפתח ליצירת מטבח מואר היטב.

תאורת סביבה, תאורת משימות ותאורת הדגשה: תאורת סביבה מספקת תאורה כללית, תאורת משימות מספקת אור ממוקד למשימות ספציפיות, ותאורת הדגשה מוסיפה עניין ויזואלי לחלל ונותנת פוקוס עיצובי על פרטים אליהם נרצה “למשוך את העין”. לכל שכבה גובה מתאים אחר ועוצמה שונה.

בהתאם לחלוקת האזורים והשכבות ניתן לבחור בגופי התאורה המתאימים. לדוגמה, תאורה שקועה בתקרה, מצוינת לתאורת סביבה, תאורה מתחת לארון מושלמת לתאורת משימות, ותאורת תליה או ספוטים יכולה להוסיף תאורת הדגשה ועניין ויזואלי.

תאורה מעל שולחן אוכל, צריכה להיות בגובה מתאים, כך שתאיר את הארוחה המוגשת. לשולחן אוכל בגובה 75 ס”מ, מומלץ גוף תאורה שחלקו התחתון יהיה בגובה של 190 ס”מ מהריצפה, והתאורה תהיה מכוונת כלפי מטה. גוף תאורה תלוי מעל שולחן האוכל, יכול להוסיף אופי ולהוסיף תרומה עיצובית למטבח כולו. יש לתכנן את גודלו בהתאם לגודל השולחן.

בתמונה למעל הניתן לראות את מכלול התכנון לתאורה: תאורת שולחן אוכל, תאורת תקרה (פסי לד רציפים) ששוטפים את המטבח באור אחיד ואיכותי, תאורת ריצפה, תאורת משטחי עבודה כולל תאורת הכיריים ע”י קולט האדים, ותאורת הדגשה בתוך מדפי נגרות וכן תאורת ריצפה לאוירה.

תאורת שתולה בתוך מדפי הנגרות מאירה הן את משטח העבודה בנישת הקפה ומדגישה את מדף הנוי של אוסף הקומקומים.

ניתן לתכנן גם שכבת תאורה קרובה לריצפה, בתחתית הארונות. תאורה זו מוסיפה אווירה נעימה בעיקר כשרב הבית חשוך ומשאירים רק תאורה זו.

חשוב לתכנן גופי תאורה עם פיזור רחב מעל משטחי העבודה. אני אוהבת להשתמש בפסי לד מאורכים, שמתוכננים בהתאמה אישית מעל מרכז משטח העבודה. תאורת תקרה במרכז החלל לא נותנת פתרון טוב למשטחי העבודה, שכן האדם העובד מייצר צל בגופו על המשטח.

גם תאורת פס ספוטים, פחות מתאימה למשטחי עבודה, כיוון שהיא מייצרת נקודות אור ממוקדות ולא תאורה שוטפת.

חשוב להתייחס לטמפרטורת הצבע: טמפרטורת הצבע של התאורה יכולה להשפיע רבות על מצב הרוח והפונקציונליות של החלל. אור חם (בסביבות 2700K עד 3000K) יכול ליצור אווירה נעימה ומזמינה, בעוד שאור קריר יותר (בסביבות 3500K עד 4000K) אפשרי לתאורת משימות. אני באופן אישי, מעדיפה תאורה של 3000K שנותנת אור טבעי (כמו אור יום), לא צהוב מידי ולא לבן/כחול.

תכנון אור טבעי: יש לתכנן כיצד האור הטבעי מהחלונות, או דלתות זכוכית, ישפיע על התאורה בחלל.

אם יש כניסה מדלת אחורית לאזור המטבח (מרפסת שירות/ מחסן או חנייה) כדאי לשקול לבצע את הדלת מזכוכית ובכך להכניס עוד תאורת טבעית לחלל המטבח. במקומות בהם יש שמש ישירה, מסנוורת או מחממת מאד (חלונות בכיוונים מזרח/מערב) כדאי לשקול וילונות חצי שקופים או וילונות גלילה לשעות מסוימות ביום.

במקומות בהם החלונות השקופים מכניסים אור לבית, אך פוגעים בפרטיות או צופים לאזורים פחות אסתטיים. במקרים אלה ניתן לזגג את החלונות בזכוכית חלבית, שמכניסה אור ויחד עם זאת שומרת על הפרטיות או המראה הפחות יפה לעין.

התקנת מתגי דימר מאפשרת להתאים את עוצמת האור בהתאם לצרכים ולמצב הרוח. בשעות הערב, אור מעומעם במטבח משרה אווירה נעימה ושקטה בבית.

כדאי לחלק את ההדלקות לתאורת השונות עם מתגים נפרדים ואפילו את תאורת הסביבה לחלק לכמה חלקים, שניתן להדליק מאזורים שונים בזמנים שונים.

יעילות אנרגטית: כדאי לבחור גופי תאורה  חסכוניים באנרגיה כדי לחסוך בעלויות האנרגיה ולהפחית את הנזק לאיכות הסביבה. רב גופי התאורה היום מבוססים על תאורת לד חסכונית.

חשוב לתכן את התאורה ממש בשלבי הבניה הראשוניים, אל מנת למקם את ההכנות כראוי.

תכנון תאורה למטבח בעזרת טיפים אלה, ייצור מטבח מואר ופונקציונלי המושלם לכל הפעולות במטבח.

אני כמובן אשמח לייעץ ולתכנן עבורכם את חלל החלומות בו תרקמו חלומות מבושלים ומוארים…

צרו קשר: http://bit.ly/WhatsApp-Sharon