מיצי שוב שרטה את הספה…!
תכנון ועיצוב בית בו גדלים חיות מחמד
תכנון ועיצוב בית בו גדלים חיות מחמד (בעיקר חתולים וכלבים), מחייב חשיבה מיוחדת ותכנון מחושב מראש, על מנת לאפשר לנו ליהנות מהחפצים והרהיטים שרכשנו לטווח ארוך ולחיי הבית להתנהל בנועם מבלי לוותר על עיצוב וסטייל בבית.
הכלב (והחתול) הוא ידידו הטוב של האדם גם כשמדובר בשמירה על הבריאות. כל מי שמגדל חיית מחמד חש את האושר שהיא מביאה לביתו, אך לא כולם יודעים שהוכח מדעית שגידול חיות מחמד טוב לבריאותנו ומשפר את איכות חיינו.
אתגרים בהם נתקלים מגדלי חיות מחמד בבית:
· למה הם שורטים את הרהיטים והספות?
· מה עושים עם הצרכים והפרשות של מיצי החתולה?
· איפה מיצי אוהבת לישון?
· איפה נמקם את כלי האוכל שלה? ואת שק המזון הענק?!
טיפים לתכנון בית עם חיות מחמד:
1.מניעת שריטת רהיטים על ידי החתול
לשרוט ולשייף ציפורניים זה הכי טבעי שיש…
עבור חתולים, שריטת הרהיטים היא תהליך טבעי שנועד לשמור על חדות ציפורניהם. השריטות עוזרות לחתולים להוריד את שכבת הציפורן העליונה ולחשוף ציפורן חדשה וחדה יותר. חתולים שחיים מחוץ לבית שורטים באופן טבעי עצים, גדרות, או כל דבר אחר שמגלה התנגדות בזמן פעולת השריטה. לכן גם חתולים שחיים בתוך הבית זקוקים למשטח שעליו הם יוכלו לשייף את הציפורניים שלהם וזו הסיבה שהם יחפשו בתוך הבית רהיטים מעץ, בדי ריפוד של ספות, ציפויים לקירות וכדומה. מלבד זאת החתולים גם נהנים מפעולת הגירוד והיא מתקשרת אצלם למשחק והתרגשות, יחד עם זאת יש גם חתולים ששורטים רהיטים מתוך שעמום.
חשוב לזכור שהחתול אינו שורט את הרהיטים כדי לפגוע בכם או להעניש אתכם, הוא בסה”כ מיישם התנהגות שטבעית לו, או שהוא מנסה להתמודד עם משהו שמטריד אותו. ענישה במקרים האלו בדרך כלל תגרום לחתול לפחד מכם, והיא לא עוזרת לו להבין שהוא עשה משהו אסור.
אז מה עושים כדי לשמור על הרהיטים?
1. ניתן למנוע מהחתול לשרוט רהיטים מסוימים על ידי ריסוס הרהיטים בחומר מיוחד שגורם להם לתחושת סלידה ודחייה, את החומר ניתן לקנות בחנויות שמוכרות מזון וציוד לבעלי חיים.
2. כשיוצאים מהבית, אפשר לכסות את החלק של הרהיט שהחתול אוהב לגרד, בחומר שהחתול לא אוהב כגון: דבק דו צדדי, נייר כסף וכדומה.
3. כדאי לבחור טקסטיל לבית (ספות, כריות, וילונות וכו’) מבדים שלא “מגרים” את החתול לנעוץ ציפורניים וכן קלים יחסית לניקוי. בדים חלקים ללא טקסטורה פחות “מושכים” את החתול לנעוץ ציפורניים. בדי מיקרופייבר ואימפלה למשל, הם בדים סינטטיים, חזקים, קלים לניקוי ובעלי טקסטורה חלקה. חשוב לוודא שניתן לכבס את הכריות וציפת המושבים. צמר, פשתן ובדים ארוגים שונים – מתאימים פחות.
עור, סקאי, גומי וכו’ ממש לא מתאימים לבע”ח בבית, הם נשרטים בקלות וממש “מושכים” את בע”ח לנעוץ בהם ציפורניים. תעשו לעצמכם טובה- ספת עור…תשאירו לשכנים…
אגב, כפכפי גומי, מזרני יוגה וצעצועים מסול הם ממש אובססיה ….החתולים “חופרים” בהם ומפרקים אותם לפירורים! אביזרים מחומרים אלה יש לאחסן בקופסאות סגורות או במקומות בהם לבע”ח אין גישה.
טיפ! כפכפי גומי כדאי להניח הפוך (עם הסוליה כלפי מעלה). את הסוליה הם פחות שורטים. ולא…אל תגידו לי שאסור לשים נעליים הפוך, כי זה מביא מזל רע…)-:
4.קנו לחתול שלכם משטחי גירוד או עמודי גירוד מיוחדים והניחו אותם במאוזן או במאונך על פי העדפת החתול. ישנם מספר סוגים של משטחי גירוד ותצטרכו לבדוק איזה משטח גירוד החתול שלכם מעדיף, באיזה מקום ובאיזו תנוחה כדאי לשים אותו. מיצי שלי מעדיפה משטח גירוד מקרטון גלי דחוס עם אבקת ריח. חשוב!!! בלי אבקת הריח, משטח הגירוד לא מעניין את החתולה. כך שאם מנקים את המשטח מפירורים- אל תהפכו אותו לניעור, כיוון שאבקת הריח תיפול.
5. ניתן לגזור את ציפורניי החתול (לגזור ולא חלילה לעקור) הגזירה מורידה קצת מחדות הציפורניים והיא נעשית אך ורק על ידי הוטרינר של החתול.
6. תנו לחתול אפשרות להוציא את האנרגיה שלו בעזרת מגוון של צעצועים ומשחקים, כך תורידו את רמת השעמום של החתול ותחסכו לעצמכם שריטות שנוצרו מתוך שעמום.
7. ארגנו לחתול מקום תצפית נוח ליד חלון או מרפסת, אשר יפיג את השעמום שלו ויפחית מהצורך שלו לשרוט רהיטים.
מה עושים עם הצרכים?! הצילו!!!
1. את הכלב כמובן מוציאים לסיבוב בחוץ, כך גם אנחנו מחלצים עצמות ומזיזים את השרירים…זה לא תמיד מונע לחלוטין עשיית צרכים בבית…
2. חתול ביתי חייב מקום קבוע לעשיית צרכים.
אם אתם גרים בבית פרטי וניתן לאפשר לחתול לצאת לעשות את צרכיו בחוץ- כמובן עדיף!
יש שמשאירים פתח סתרים לחתול ליציאה/ כניסה באופן חופשי.
ישנם בשוק פתרונות שונים: דלת קטנה המותקנת על אחת מדלתות הבית, מעניקה לחיות הבית חופש ועצמאות בכניסה ויציאה, מזהה אותן באמצעות שבב הזיהוי האישי (ללא צורך בקולר), נפתחת עבורם בלבד ומונעת כניסה מפולשים זרים. סוף סוף החתול יכול לצאת בעצמו בכל עת וגם הכלבלב לא צריך להתאפק כל היום עד שתחזרו. כמובן שדלת זו רצוי לתכנן מבעוד מועד.
3. אם אתם גרים בדירה בבניין, הרי העניין מסובך יותר…
· יש לתכנן מראש מקום להנחת בית השימוש של החתול. ישנם מתקנים שונים בשוק, כולל מתקנים אלקטרוניים, סגורים שמצריכים טיפול פשוט ומונעים את רב הריחות.
· כל מתקן כזה יש למקם בחלל מאוורר, ורחוק ככל האפשר מחללי המגורים. מרפסת מקורה או חדר שירות הם אופטימליים למתקנים אלה. חשוב לתכנן מראש את המקום, כך שישרת אתכם בנוחות!
4. בבית עם בעלי חיים מומלץ מאד לוותר על שטיחים! השטיחים גם צוברים שערות של בע”ח וגם אבק מכפות הרגליים שלהם. בע”ח רבים, מרבים להשתין על השטיח…(נראה להם שאנחנו לא רואים כשהשתן נספג בשטיח )-:) כמעט לא ניתן להיפתר מריח השתן, ובע”ח חוזר שוב ושוב ומשתין באותו המקום בדיוק… את החום העיצובי שאנחנו רוצים לקבל בהנחת שטיחים נחליף “בחום חי” של בע”ח המתלטף… כמובן שניתן לעצב “שטיח ריצוף” מקרמיקה/ שיש/פרקט שלא דורש כל אחזקה.
איפה הכלב שלכם אוהב לרבוץ?
אם אתם לא מאפשרים לכלב להתפרס על הספות או לישון איתכם במיטה, כדאי שתרגילו אותו לפינת רביצה משלו. רצוי מקום בו בני הבית מתאספים לעיתים קרובות (הכלב רוצה להיות איתכם) ובמקום חמים בחורף. חתולים אוהבים להתכרבל, ולכן רצוי שמשטח הרביצה יהיה עגול וכולל דפנות מוגבהות. יש לבחור פינת רביצה שתתאים לעיצוב הכללי של הבית.
מיקום מזון בעלי החיים בבית:
בבית עם בעלי חיים, חובה לתכנן מראש את מיקום הנחת כלי האוכל שלהם ולא פחות חשוב, מיקום לשק המזון הגדול.
יש בעלי חיים שאוכלים בזמנים קבועים ויש בעלי חיים שצלחת האוכל שלהם מונחת כל היום והם “מנשנשים” כשהם רוצים. בכל מקרה, עלינו לתכנן את המקום בו יונחו האוכל והמים, כך שיהיה נסתר ולא יהווה מכשול באמצע הבית. חשוב לתכנן את המקום בשלב התכנון של הבית ולא להימצא באין ברירה כשהבית כבר עומד ומוכן.
גם לשק המזון הכבד רצוי לתכנן מקום מראש , שיהיה קרוב ככל הניתן למקום הגשת המזון.
אם יש מחסן קרוב, מזווה או חדר שירות זה כמובן אפשרי. קיימים גם מכלים אסתטיים לשקי המזון. אם ניתן לשמור את שק המזון במגירה נשלפת קרוב למקום הגשת המזון- זו האופציה האופטימלית. חלק מהשקים כבדים מאד.
אשמח להיות שותפה בתכנון ביתכם, בהתאמה אישית תוך התחשבות בכל מה שחשוב לכם בחיים.
בכתבה זו הסתייעתי במידע מאתר משרד הבריאות, BIOPET , DOOR4PET